Tel.: +36 47 513-001 Mobil: +36 70 322-2699 | 3950 Sárospatak, Eötvös út 7., Magyarország info@hotelfurmint.hu

Látnivalók

Rákóczi-vár

A sárospataki váregyüttes hazánk legjelentősebb késő reneszánsz emléke. A ma ismert várat 1534-41 között Perényi Péter építtette. A vár a Rákóczi- család birtokközpontja volt. 1708-ban itt tartották a Rákóczi-szabadságharc országgyűlését. Itt található Tokaj-Hegyalja legjelentősebb szőlészeti és borászati kiállítása is.

A Művelődés Háza

A Művelődés Háza Makovecz Imre tervei alapján épült 1983-ban. Az épület 1985-ben a Kairói Nemzetközi Építész Találkozón a világ ötödik legszebb, legértékesebb épülete címet kapta.

Színház, mozi, képzések, könyvtári szolgáltatások, fesztiválok és koncertek szolgálják egész évben az itt lakók és a Sárospatakra látogatók kikapcsolódását.

Sárospataki bazilika

A Szeplőtelen fogantatás tiszteletére szentelt római katolikus templom tornya már messziről hívogatja a városhoz közeledő látogatókat. A templom 16 m magas, barokk főoltára Magyarország legnagyobb faoltára. A templom körül találhatók a XII. sz.-i körtemplom romfalai, ahol feltehetőleg Árpád-házi Szent Erzsébetet is keresztelték.

Végardó fürdő

Az 1961-ben megnyílt Végardó fürdő öthektáros parkja csodálatos természeti környezetben terül el Sárospatakon. A termálfürdő 48oC-os, gyógyhatású vizével várja a hazai és külföldi vendégeket.

Sárospataki Református Kollégium

A pataki Kollégiumot 1531-ben alapították. A XIX. század első évtizedeiben épült Pollack Mihály tervei alapján a nagy könyvtárterem. Kezdetben főnemesi családok támogatását élvezte a Nagykönyvtár, később pataki diákok és tanárok adományai gyarapították az állományt. Jelenleg több, mint 440.000 könyv és kézirat áll az érdeklődők rendelkezésére. Az Iskolamúzeum dokumentálja a Kollégium történetét 1531-től 1952-ig, az iskola államosításáig.

Comenius Campus

A pataki tanítóképzésnek sok kiváló, országos nevű tanára volt. Ezek egyike Comenius, aki 1650-1654. között volt a kollégium tanulmányi vezetője. Comenius sokat tett az általános képzéssel megvalósuló tanítóképzés hatékonyságának növeléséért. Korszerűsítő munkásságával “nagyfényűvé”, belül fénnyel teljessé, kívül a fényt messze szóróvá igyekezett fejleszteni az iskolát. Minta-intézetet akart, mely jól szervezett munkájával, képzésével már iskoláknak is példát ad a nevelés-tanítás eredményes végzésére. Szolgálatával, használni akarásával nagymértékben segítette az ország közművelődését.

Munkásságának, eszméinek, tankönyveinek, évszázadokon át érezhető hatását értékelve, elismerve viseli nevét 1957-1959-ben a középfokú képző, majd 1976-tól a főiskola, 2000-től a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kara, 2013-tól az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Kara, 2016-tól az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusa.